Oare de ce am reacționat aşa? Oare de ce nu îl pot părăsi? De ce sfârşesc mereu prin a face acelaşi lucru, chiar dacă stiu că nu îmi este benefic? Oare de ce intru doar în relații toxice? De ce nu am curaj să îi spun ce simt şi tot amân? De ce nu pot pleca de la locul ăsta de muncă deşi ştiu că pot mai mult?
Înainte de a afla răspunsul la toate aceste întrebări, este necesar să îți mai pui o întrebare: cine sunt eu ca persoană?
Personalitatea vine din latinescul persona şi înseamnă masca teatrală purtată de un actor, pentru a indica emoțiile trăite. Aceasta putea fi o mască sacră, funebră, comică. Plecând de aici, termenului de personalitate i s-au mai dat sensurile de rol social jucat de cineva şi fel de a fi al omului.
Personalitatea de bază se formează până la vârsta de 3 ani şi este modelată de factori genetici şi de mediu până la vârsta de 26 de ani, când se încheie întregul proces de maturizare emoțională si fizică.
Felul în care gândeşti, te comporți, simți, starea de spirit, atitudinea, opiniile, felul în care interacționezi cu ceilalți, atenția, gândirea, motivația sunt trăsături ce țin de propria personalitate, sunt stabile şi dau persoanei unicitate.
În fiecare secundă suntem bombardați de o mulțime de informații ce provin din mediul exterior. Aceste informații sunt percepute într-un anumit fel, evaluate şi interpetate într-o manieră proprie. Apoi, le dăm sens, emoție şi intensitate în funcție de ceea ce gândim. Noi influențăm mediul şi mediul ne influenţează comportamentul, iar felul în care se fac interacțiunile constiuie fundația personalității.
Personalitatea nu se schimbă de la o zi la alta, iar dacă se produc modificări, acestea sunt limitate şi lente. Există câteva sute de caracteristici ale personalităţii, influențate de procese biologice şi de nevoi. Datorită cercetărilor, ştim că unele caracteristici ca dezinhibare, gradul de conştiiciozitate, neuroticismul(anxietate, teamă, îngrijorare, dispoziție variabilă), felul agreabil de a fi, deschiderea către lucruri noi, sunt înnascute. Altele sunt modelate de către părinți, şcoală, prieteni, parteneri, religie.
Sunt însă şi câțiva factori care pot îmbolnăvi personalitatea: predispoziția genetică, abuzul repetat, relația cu familia, traumele survenite în copilărie.
Nu te îngrijora în legătură cu unele aspecte ale personalității tale. Probabil că eşti înregulă. Caută să vezi persoana unică ce eşti şi ceea ce te face să fii aşa. Nu întotdeauna oamenii care vin în terapie au şi probleme. Dar indiferent de motivul pentru care vin, la bază stă curiozitatea legată de propria persoană.
Psih. Aura Bogdan