Sărutul. Toți știm ce este și cum se face, dar oare știm cu adevărat ce se întâmplă în timpul unui sărut? Fie că ne sărutăm din dragoste, din dorința de a face sex cu cineva, pentru a avea noroc sau pentru a saluta, în spatele sărutului se află un întreg proces chimic. Ba chiar există și o știință care îl studiază- filematologia.

Unii cercetători cred că sărutul este un comportament învățat. 90% din populația lumii creează și întărește relații prin intermediul sărutului. Există însă și 10% dintre oameni care din diverse motive, nu sărută. Printre aceștia, se numără și locuitorii Sudanului care au credința că, gura este poarta către suflet, iar sufletul poate fi furat printr-un sărut. Când sărutul are legătură cu dorința sexuală, studiile arată că, în funcție de cum sărută un bărbat, femeia hotărăște dacă se va implica sau nu sexual, într-o relație cu persoana respectivă. Bărbații care își sărută soțiile înainte să plece la muncă, trăiesc cu 5 ani mai mult.

Alți cercetători sunt de părere că, sărutul este un instinct ce își are originea în biologia umană, ținând cont de procesele chimice ce au loc în timpul sărutului. Buzele au terminații nervoase mai multe decât orice altă parte a corpului. Presarea buzelor, și deci, stimularea terminațiilor nervoase, fac creierul să elibereze o serie de hormoni ca oxitocina, adrenalina, serotonina, dopamina sau să micșoreze valoarea cortizolului.

Oxitocina, numită și hormonul iubirii, al afecțiunii și atașamentului, este importantă în menținerea legăturii dintre femeie și bărbat, având rolul de a-i ajuta să rămână monogami. Femeile simt un flux de oxitocină atunci când nasc sau hrănesc la sân copilul. Ea are puterea de a reduce stresul și anxietatea.

Dopamina ne face să ne simțim euforici și apare când sărutul are legătură cu implicarea noastră în iubirea romantică. Ea controlează centrii de plăcere și recompensă ai creierului. Ne ajută să căutăm și să ne apropiem și mai mult de recompensă. Cu cât creierul o secretă mai mult, cu atât vrea mai multe situații în care să descarce dopamina. De asemenea, tot ea, declanșează scăderea poftei de mâncare și face inima să bată mai rapid, pompând mai mult oxigen în creier și reducând tensiunea arterială.

Serotonina este un alt hormon al stării de bine. Femeile au mai mulți receptori ai serotoninei decât bărbații, motiv pentru care sunt mai deschise în manifestarea sentimentelor și entuziasmului. Dar pentru că, la femei este transportul serotoninei în organism se face mai lent decât la bărbați, acestea mai predispuse depresiei.

Adrenalina secretată reduce senzația de durere, îți dă un sentiment de fericire și te face să te simți mai în siguranță.

În timpul sărutului, nivelul cortizonului scade, devii mai relaxat și îți crește stima de sine.  Pentru că influențează ritmul circadian, poate da insomnii dacă are valori mari.

Un minut de sărutat te ajută să consumi 26 de calorii, având în vedere faptul că, un sărut implică 112 mușchi posturali și 34 de mușchi faciali. Saliva secretată are rolul de a proteja dantura și luptă cu alergiile. Cel mai lung sărut a durat 58 de ore, 35 de minute și 58 de secunde și a fost înregistrat în 2013. Iți dai seama câte calorii au fost arse? 🙂

Așa că, sărută cât mai des, îmbrățișează cat mai mult, râzi cu poftă și bucură-te de viață!

Psih. Aura Bogdan