“Sexul fără dragoste este doar împerechere, iar dragostea fără sex este doar filosofie” spunea scriitorul american Mark Amend. Dar cum o fi oare cu sexul după o ceartă? Ei bine, părerile specialiștilor sunt la fel de împărțite ca și relatările clienților în ședințele de terapie. Unii spun că este natural, normal și chiar benefic, în timp ce alții spun că, nimic nu te poate ajuta după o ceartă sănătoasă cu partenerul de cuplu, când ești răvășit, speriat sau furios. Particularitățile fiecărei relații de cuplu ne-ar putea arăta de ce, pentru unii funcționează, iar pentru alții este un eșec sexul de împăcare. Felul în care se ceartă și se împacă, asumarea responsabilității sau evitarea discuțiilor cu subiecte delicate, sunt factori la fel de importanți.

La o primă evaluare, pare că sexul de împăcare duce la o reconciliere cu partenerul, prin schimbarea stării de spirit. Iar psihologul Seth Meyers afirmă că, poate chiar să creeze o adicție asemănătoare celei date de cocaină, dând impresia falsă că sexul poate rezolva problemele din cuplu. În realitate însă, se face un transfer al emoțiilor: starea de excitare ridicată pe care o dă lupta, este transferată în starea de excitare necesară sexului. Adică se trece de la un pol la altul.

Să te cerți cu cineva iubit este provocator și dureros, însă vulnerabilitatea celor doi apropie și conectează. Cearta amenință cuplul și în acel moment intimitatea este redusă, iar fiecare dintre parteneri simte nevoia să se apere și să ridice ziduri. Pentru o recadrare este nevoie de timp pentru că, apar emoțiile  ca furia, iritarea, disprețul, vinovăția, rușinea, frica sau chiar răzbunarea. Oare ce se întâmplă dacă ele sunt descărcate în timpul sexului de împăcare? Oare sexul de împăcare după un conflict, nu întărește și mai mult experiența sexuală și senzațiile corporale, în detrimentul găsirii unei soluții în vederea aplanării conflictului?

Cearta te face să te îndepărtezi de partener, sexul te apropie, însă sexul de împăcare nu este o trusă de prim ajutor pentru descărcarea furiei. La fel cum nu poți avea o ceartă doar pentru a face sex și nu este niciodată ca în filme. Da, atunci când este vorba despre o tachinare, cu umor și zâmbetul pe buze, se poate să apelezi la sexul de împăcare. Dar atunci când sunt în joc valorile cuplului, credințele, integritatea partenerilor, dacă înlocuiește discuțiile despre adevăratele probleme sau este o scuză pentru un comportament nesănătos, se poate sa fii dezamăgit și s-ar putea să rănească relația și mai tare. Sexul nu te poate face să uiți problema pentru care v-ați certat, ci doar te poate distrage pentru o perioadă. De asemenea, presiunea cu care vine sexul de împăcare poate înrăutăți lucrurile.

Viziunile diferite ale celor doi parteneri asupra sexului îl pot face ineficient după o certă, pentru că unul se implică sexual pentru a fi iubit, iar celălalt se implică pentru că este iubit.

Sexul este o formă de comunicare, dar nu poate lua locul comunicării verbale. Mai întâi te împaci cu vorbe și apoi te împaci cu sex. Sexul de împăcare poate fi înlocuit cu alte cuvinte de împăcare: îmi pare rău, te rog să mă ierți, îmi doresc să nu te fi rănit. Ideal ar fi, ca intimitatea și sentimentele de iubire să vină după o discuție în care a fost rezolvată partea în care te simți auzit și înțeles în relație.

 

Psih. Aura Bogdan