Limbajul este instrumentul prin care ne exprimăm propria persoană, stare, emoție, disponibilitate, adică pe noi înșine. Uneori însă, comunicăm celor din jur mesaje confuze și opuse propriei noastre stări sau dorințe. Ajungem să spunem ”da” când de fapt, tot corpul nostru spune ”nu” și să ne luptăm cu propria noastră persoană doar pentru a face cuiva pe plac sau pentru a fi considerat un om bun. Evităm să spunem nu pentru că ne temem să nu pierdem sau să deteriorăm o relație, că nu vom mai fi acceptați, plăcuți, considerați demni de iubire. Însă spunând da in loc de nu, poți experimenta sentimente negative față de propria persoană și îndoieli față de capacitatea ta de a lua decizii bune pentru tine.

Folosește cu încredere cuvântul nu și evită înlocuirea lui cu alte substitute ca: nu prea cred, nu sunt sigur, poate data viitoare. Nu îți cere scuze pentru răspunsul negativ dat, nu îl motiva cu tot felul de explicații și mai ales, nu lăsa sentimentul de vinovăție să te copleșească. Atunci când efortul depus este prea mare, timpul personal îți este afectat, iar respectul față de propria persoană prejudiciat spune un nu hotărât.

Evităm să spunem nu din mai multe motive: ești șantajat emoțional de cineva care te poate face să te simți vinovat dacă vei spune nu și obligat să îți schimbi răspunsul; credințele limitative te obligă să nu spui nu pentru că ai putea să îți pierzi libertatea și beneficiile; teama de conflict și exagerarea consecințelor, cum ar fi ruperea unei relații; avantajul pe care îl oferi celuilalt și subestimarea propriei persoane.

Ce poți face? Păi în primul rând te poți gândi la situațiile cu care te confrunți și poți exersa la nivel imaginar feluri în care să spui nu. Apoi luând în calcul faptul că poți spune nu, oferind variante alternative de rezolvare. Sau poți spune pur și simplu nu, fără alte justificări. Începe prin a spune nu persoanelor cu care te simți în siguranță, crescând gradual dificultatea situațiilor. Înainte de a spune nu, gândește puțin răspunsul pentru ca interlocutorul să vadă că reflectezi asupra lui. Găsește cele mai bune momente pentru a spune nu, ai grijă la mesaj și nu uita de empatie. Îți poți pune pe hârtie gândurile și nu uita că, a spune nu este dreptul tău la manifestare liberă.

Când spui nu, nu înseamnă că nu îți pasă, ești egoist, te temi sau nu ești suportiv, pentru că abilitatea de a spune nu are o mare legătură cu încrederea și imaginea de sine.

Psih. Aura Bogdan