Ți s-a întâmplat să te afli într-o conversație cu o persoană și sa realizezi că intelectul ei te atrage mai mult decît fizicul? Sau că îți place mai mult felul în care dezbate un subiect și mai puțin felul în care zâmbește? Ei bine, s-ar putea să fii un sapiosexual. Termenul este unul hibrid, format prin alăturarea cuvintelor latinești ”sapiens” (înțelepciune) și ”sexualis” (preferință sexuală). Altfel spus, te simți atras de inteligența și capacitatea mentală a unei persoane și mai puțin de felul în care aceasta arată. Asta nu înseamnă că alegi compania oamenilor mai puțin atrăgători, ci că te simți atras sexual numai de persoanele extrem de inteligente.

Dacă faci parte din categoria sapiosexualilor înseamnă că pentru tine sunt foarte importante conversațiile animate, susținute de argumente și informațiile diversificate, din foarte multe arii de cunoaștere care să îți stârnească curiozitatea. Desigur, gramatica este un standard peste care nu poți trece, fiind foarte atent la felul în care o persoană comunică în scris și verbal. Iubirea și rațiunea nu sunt opuse, ci complementare. În Statele Unite există chiar o aplicație cu ajutorul căreia îți poți găsi un partener sapiosexual, punând astfel semnul egal între atracția fizică și cea intelectuală.

Acest articol a luat naștere ca urmare a multor ore de psihoterapie în care am discutat cu clienții mei despre lungul drum al descoperirii de sine, al intrării într-o relație sau al deciziei de a rămâne în afara ei. Toți acești oameni sunt sapiosexuali, interesați de înțelegerea unui sens mai profund al vieții, al relațiilor și al contextului în care aceștia trăiesc. Ei iubesc mintea celuilalt mai mult decât orice aspect ce ține de fizic, luptând împotriva superficialității. La un anumit nivel, toți suntem cumva sapiosexuali atunci când ne dorim să fim înconjurați de oameni inteligenți. Iar studiile confirmă faptul că, o persoană pare și mai atractivă datorită activității sale mentale.

Dacă te identifici cu cele scrise mai sus, inseamnă că ești un sapiosexual și acum poți înțelege de ce nu te regăsești în anumite relații sociale sau de ce îți este atât de greu să îți găsești un partener de drum în viață. Iar dacă vrei mai multe răspunsuri la intrebările tale, te aștept cu drag la o ședință de psihoterapie.

Psih. Aura Bogdan