Termenul este folosit de către sociologi pentru a descrie o generația cu vârste cuprinse între 15 și 25 de ani, extrem de fragili și imaturi emoțional. Cei care fac parte din această generație se cred mai inteligenți ca cei din generațiile trecute, pun absolut tot ce nu se potrivește credințelor lor sub semnul întrebării și se împotrivesc autorității de orice fel, inclusiv părinților, crezându-se mai deștepți ca ei.

Sunt hipersensibili și ușor de ofensat, crezând în mod eronat că lumea se învârte în jurul lor. Sunt cuprinși de panică atunci când sunt criticați sau când cineva emite o opinie contară credințelor lor. ”Fulgul de nea” este obsedat de propria persoană, ușor de jignit, incapabil să răspundă unor opinii contrare și ușor de ”topit” în cazul unei emoții puternice. Descrie un copil cu personalitate și potențial unic, narcisist și cu un cult ridicat al propriei personalități, părinții cultivându-i egocentrismul. Are impresia că i se cuvine totul. Oferă foarte puțin și cere foarte mult, este veșnic nemulțumit, desfășoară orice activitate cu efort minim și este nerăbdător și inconstant.

Este cea mai stresată generație, lucru care se vede și în cabinetul de psihoterapie, mulți suferind de anxietate și depresie ca urmare a presiunilor din mediul școlar, profesional sau social, dezvoltând tot felul de frici. Au o vulnerabilitate emoțională mare, nu dorm suficient, nu se alimentează corespunzător și nu fac nici un fel de efort fizic. Pun foarte mare accent pe bunuri materiale și pe propriile dorințe, în lipsa unor modele sănătoase și a suportului emoțional. Atitudinea de victimă vine odată cu stima de sine scăzută și cu neasumarea lumii în care trăiește, fiindcă întotdeauna ceilalți sunt de vină.

Părinții, școala, societatea sunt cele care contribuie la fragilitatea și incapacitatea acestor tineri de a face față criticilor, învățând că lumea este un loc periculos pentru ei. Părinții sunt extrem de protectori, încercând să îi ferească de absolut orice experiență care le-ar putea dăuna. Așa se face că, tinerii care ajung la facultate clachează în timpul sesiunilor de examene pentru că sunt temători, neîncrezători în propriile capacități intelectuale și incapabili să facă față presiunii examenelor. Pentru că părinții iau decizii în locul lor, nu sunt obișnuiți cu efortul și nu pot decide singuri.

Datorită unei protecții exagerate a părintelui, care face orice pentru a-i fi mai ușor copilului și pentru ca acesta să nu treacă prin aceleași greutăți ale vieții, ”fulgul de nea” este incapabil să reziste presiunii unui conflict, să găsească soluții pentru a ieși din el și să comunice ușor ceea ce simte. Îi este frică să iasă în lumea reală, este puțin tolerant la frustrare și nu poate face față și trăi sănătos emoțiile negative.

Acești copii sunt cocoloșiți de părinți, nu sunt implicați în treburile casnice, nu au responsabilități acasă, merg însoțiți la școală până la vârste mari și nu sunt lăsați niciodată singuri. Se împotrivesc libertății cuvântului pentru a nu fi ofensați și cer de la societate zone de totală siguranță în care să nu fie deranjați. Cei care îi critică sunt acuzați de intoleranță. Aceștia par că nu se maturizează, au dificultăți în a se angaja și menține un job, nu reușesc să aibă relații hrănitoare și trăiesc într-un ”bubble world” cum îl numesc sociologii.

Care este soluția? Acești copii să fie lăsați să ia propriile decizii, să fie implicați în tot felul de activități casnice pentru a învăța să fie responsabili și să nu fie răsplătiți cu bani. Este important să fie integrat în viața de familie și să simtă că face parte din ea. Implicarea în activități sociale, de mediu, voluntariate îl pregătesc pentru a fi adult în viața reală. Dragi părinți, lăsați copilul să facă față micilor frustrări ale vieții pentru a putea dobândi mecanismele necesare trecerii peste diferitele situații neplăcute. Dați-le oportunitatea de a căuta soluții și nu motive să se plângă.

Un fel de :„Dă-i omului un peste si va avea de mâncare o zi. Învață-l cum sa pescuiască si va avea de mâncare toata viața” spus așa: „Dă-i copilului tău rezolvarea unei probleme si va fi fericit pentru o zi. Învață-l cum sa își rezolve singur problemele si va fi fericit toata viața”.

Acest articol a fost publicat aici pe site-ul de parenting http://smartandhappychild.ro .

Psih. Aura Bogdan