1. Tulburarea de anxietate ia naștere ca urmare a unor factori de risc cum ar fi genetica, chimia creierului, personalitatea și evenimentele de viață. Factorii biologici sunt încă studiați, însă există o părere generală conform căreia anxietatea este rezultatul factorilor biologici, psihologici și de mediu.
  2. În spectrul tulburării de anxietate intră anxietatea generalizată, anxietatea socială, atacul de panică, sindromul de stres post- traumatic, agorafobia, fobia specifică și tulburarea obsesiv- compulsivă.
  3. Cei care suferă de anxietate pot suferi simultan și de depresie.
  4. Femeile sunt mai predispuse decât bărbații, paritatea fiind de 2:1.
  5. În general, ne petrecem 55 de minute pe zi gândindu-ne la îngrijorările și temerile noastre. O persoană anxioasă face acest lucru timp de 300 de minute pe zi.
  6. Simptomele includ dificultăți în respirație, tremurături, greață, dureri de cap, bătăi rapide ale inimii, amețeli, presiune în piept, stare de teamă generalizată și de pericol iminent chiar dacă nu există nici un pericol real.
  7. În Romania, 1 din 10 români este afectat de o tulburare anxioasă.
  8. Copiii sunt și ei afectați de anxietate. În 2015 peste 600.000 de copii și adolescenți erau diagnosticați cu anxietate.
  9. American Journal of Psychiatry leagă anxietatea de dietă. Cu cât este mai bogată în fructe, legume și pește cu atât persoana este mai puțin anxioasă.
  10. Anxietatea poate afecta relațiile pentru că, oamenii anxioși trag concluzii interpretând greșit expresiile faciale.

Anxietatea poate fi ținută sub control și tratată efectiv. O viată trăită într-o stare de teamă permanentă nu este calitativă, sănătoasă sau hrănitoare.

Conform studiilor, 30% dintre persoanele care suferă de anxietate nu caută niciodată ajutor specializat. Asta inseamnă si că 7 din 10 oameni apelează la psihoterapie pentru probleme legate de anxietate. Te afli și tu printre cei care au grijă de sănătatea lor mintală?

 

Psih. Aura Bogdan