Infertilitatea este incapacitatea naturală de a concepe, de a păstra o sarcină și de a da naștere unui copil sănătos. În România, unul din patru cupluri se luptă cu infertilitatea, iar când încercarea de a avea copii eșuează, cuplul experimentează o situație greu de dus care îl aruncă într-o criză existențială. Bărbatul și femeia trăiesc în mod diferit în plan psihologic diagnosticul. După ce primesc rezultatul, femeile se luptă cu depresia, anxietatea, tristețea, teama că își vor pierde partenerul, sentimentul de gol și incapacitate de a-și împlini menirea. Femeia are tendința de a prelua emoțiile celor din jur și își protejează soțul luându-i durerea, vinovăția și sentimentul de eșec.

Bărbatul este văzut, în mod tradițional, ca fiind cel care are grijă de familie, însă infertilitatea îi răpește sentimentul de masculinitate, provocându-i rușine, neîncredere în sine și în capacitatea lui de a duce mai departe din punct de vedere genetic ”numele”, apărând anxietate de performanță (”nu sunt capabil să concep”). La toate acestea contribuie și presiunea socială care duce la frustrare, tensiune, probleme legate de erecție și de scăderea libidoului.

Problema infertilității trebuie privită ca o problemă de cuplu și nu ca o dificultate a unuia dintre parteneri.  Provocarea cea mai mare pe care o întâmpin in ședințele de psihoterapie are la bază sentimentul de vinovăție care îngreunează procesul de management al stresului și al acceptării schimbărilor de paradigmă (cuplu fără copii). Infertilitatea modifică dinamica relației, exacerbează problemele existente, reduce comunicarea între parteneri care se retrag în propria persoană, diminuând dorința de intimitate și apropiere.

Psihoterapia ajută cuplul să își îmbunătățească relația, să își rezolve conflictele, să identifice pattern-urile nesănătoase de comportament, să reducă anxietatea și depresia, dar mai ales să se acomodeze cu noul statut de familie fără copii sau să ia în calcul adopția. Prezența partenerului fertil la ședințele de psihoterapie este necesară și de dorit, fiind un real suport pentru celălalt partener. Este important ca, înainte de a concepe un copil sau de a porni un tratament în vederea fertilizării, cuplul să aibă alături un psihoterapeut care să parcurgă drumul împreună cu ei.

Psih. Aura Bogdan