Concentrarea este abilitatea de a acorda atenție unei cerințe specifice o perioadă rezonabilă de timp. Unii copii se concentrează greu la teme sau la alte activități. Semnele includ neatenție, foire permanentă, lipsă de atenție când i se vorbește, uită să facă lucruri. Lipsa de concentrare are mai multe motive și cauze, majoritatea depinzând de vârsta pe care o are copilul și de starea lui de sănătate.

Ca părinte, este normal să îți dorești să știi ce îl face pe copilul tău să își piardă atenția. Iată câteva posibilități:

Lipsa somnului: dacă este obosit, copilul nu se poate concentra. Încurajează-l să meargă la culcare în fiecare zi la aceeași oră și să mențină cele nouă ore de somn necesare pe noapte.

Motivația și interesul: copilul sau adolescentul tău nu își poate menține atenția prea mult timp dacă nu este interesat de ceea ce face și nu este stimulat.

Circumstanțe personale: copilul tău este anxios sau are probleme acasă și la școală. Încearcă că comunici mai mult cu el și să petreceți împreună mai mult timp de calitate.

Probleme legate de un profesor: când copilului nu îi place un profesor sau are probleme cu el, de obicei nu poate performa. Încercă să vorbești cu profesorul și să îi explici comportamentul copilului și dificultățile pe care le întâmpină.

Probleme de sănătate: un sistem imunitar scăzut, deshidratarea sau obiceiurile alimentare nesănătoase pot duce la scăderea capacității de concentrare. Consultă un medic și asigură-te că are parte de toate suplimentele alimentare necesare vârstei.

Lipsa de activitate fizică: copilul se poate simți letargic și obosit, mai ales după ce a mâncat. Este foarte important ca activitatea fizică să facă parte din rutina zilnică a copilului, fie că practică un sport, fie că iese la joacă.

Mediul familial: agitația membrilor familiei, televizorul dat prea tare, certurile dintre părinți îl pot face pe copil să nu se poată concentra la teme. Pentru studiu, copilul are nevoie de o cameră aerisită și luminoasă care să fie mereu aceeași și de o atmosferă caldă și calmă.

Aceștia sunt câțiva factori care pot perturba concentrarea copilului sau adolescentului tău, în timpul temelor. Dacă pașii de mai sus nu te ajută, îți recomand să consulți un psihoterapeut care să lucreze cu copiii și adolescenții.

 

Psih. Aura Bogdan