Dalai Lama spunea că, dragostea și compasiunea sunt necesare, nu sunt un lux. Fără ele omenirea nu ar putea supraviețui. Dar ce facem când uităm de cel de lânga noi? Dintre toate lucrurile despre care cred ca sunt grele, ăsta mi se pare cel mai greu: să menții o relație de cuplu fericită, sănătoasă și mai ales vie. De-a lungul anilor, cuplul din care fac parte a trecut prin fiecare punct, conștientizându-l și oferindu-i atenția și importanța necesară. Imi doresc ca experiența mea să te ajute și pe tine.

  1. Partenerul tău de cuplu nu își poate schimba comportamentul pentru tine.

Schimbarea autentică se produce doar pentru propria persoană și nu pentru a ține pe cineva aproape, a-l face să se răzgândească și să nu plece sau pentru a șantaja emoțional partenerul. În plus, modificările comportamentale necesită timp pentru a deveni obiceiuri și nu se produc peste noapte.

  1. Fiecare dintre noi evoluează. Femeile își doresc ca bărbații să se schimbe

dupa nevoile lor, iar bărbații își doresc ca femeile să rămână la fel ca la începutul relației. Ei bine, suntem sisteme dinamice și ne schimbăm, evoluăm, dar nu neapărat în conformitate cu dorințele și nevoile partenerului.

  1. Fiecare este responsabil pentru propria lui fericire în cuplu. Starea fiecărui

partener determină starea în care cuplul respectiv se află. Eu sunt responsabilă pentru fericirea mea, la fel cum tu ești responsabil pentru fericirea ta și împreună dăm starea cuplului nostru. Nu căuta fericirea în celălalt, ci în tine.

  1. Relația de cuplu nu este câmp de bătălie. O relație armonioasă de cuplu nu

înseamnă o luptă de genul care pe care. Azi ai avut tu dreptate, dar vezi tu mâine! Înțelegând că suntem diferiți, vom avea în vedere și faptul că gândim, simțim, iubim și trăim diferit. Venim din medii diferite, cu valori și experiențe diferite.

  1. Relația de cuplu este o relație de lungă durată care cere răbdare. Sunt

momente în care îți vine să fugi și momente în care îți dai seama ca nu poți trăi fără partenerul tău. Un cuplu fericit știe că parteneriatul înseamnă încurajare, independență, dragoste, acceptare, libertate, grijă, prietenie și flexibilitate.

  1. Comunicarea este o piesă importantă a relațiilor sănătoase. Oferindu-vă

ocazia unor mici momente în care să discutați lucruri personale sau doar să faceți schimb de informații, vă racordați unul la celălalt. Discuțiile în contradictoriu sunt benefice, cu condiția de a nu se transforma într-o dispută. Oferiți-vă spațiu pentru ca fiecare să își integreze emoțiile.

  1. Stă în natura noastră să avem așteptări de la partenerul nostru, dar sunt ele

realiste? Să ne iubescă necondiționat, să ne înțeleagă, să ne asculte, să fie mereu într-o dispoziție bună. Dacă nu ne fixăm așteptări tangibile atunci ne vom confrunta cu frustrarea, dezamăgirea și furia.

  1. Răspunde nevoilor partenerului tău, arătând sensibilitate și empatie. Pune-

te în locul lui, privește situația prin ochii lui și încearcă să îi înțelegi nevoia. Este foarte important ca celălalt să vadă că ești lânga el.

  1. Implicați-vă în activități comune. Jucați-vă, mergeți cu bicicleta, creați-vă

ritualuri cum ar fi mâncatul unei prăjituri duminica sau mergeți la film o dată pe săptămână. Făcând împreună lucruri care vă plac, având tabieturi și obiceiuri veți deveni cumva complici la fericirea voastră.

  1. Dacă simțiți că lucrurile nu merg în direcția pe care o doriți pentru voi,

căutați ajutor specializat. Niciodată nu este prea târziu pentru a încerca să repari lucrurile, cu condiția ca amândoi să vă doriți acest lucru și mai ales, să nu fi luat deja în calcul despărțirea.

 

Vrei sa afli mai multe? Vino la o sedinta. https://aurabogdan.ro/portfolio-items/terapie_cuplu/

Psiholog Aura Bogdan