În ultimul timp, vorbesc în diferite contexte foarte mult despre iubirea de sine. Este un subiect destul de delicat pentru mine, dar îmi accept vulnerabilitatea. Un proces de transformare interioară în urma căruia mi-au crescut aripi. Am învățat să mă iubesc pe mine pentru a putea practica iubirea de tine.

Lingurița poate fi o unitate de măsură pentru iubire. Iar pe tine (partenerul meu, mama mea, copilul meu) te iubesc cu lingurița pentru că este singura unitate de măsură pe care o folosesc pentru a mă iubi pe mine. Nu te pot iubi mai mult, pentru că nu mă pot iubi mai mult.

Înainte de a fi înțeleasă, iubirea de sine este simțită. Este acceptarea și aprecierea de sine. Este trăirea în mine și nu în afara mea. Trăiesc foarte des sentimentul că doar dându-mi voie sa fiu fericită pot să fiu alături de cei dragi. Dacă sacul meu cu iubire de sine este gol, atunci nu pot oferi nimic. Dacă nu practic iertarea de sine nu voi fi capabilă să te iert nici pe tine și asta aduce cu sine o serie de emoții negative ca furia, resentimentul și reactivarea trăirilor negative din trecut.

Dacă mă iubesc doar condiționat de un motiv sau altul, atunci te voi iubi și pe tine condiționat pentru că eu doar așa știu să funcționez. Dacă îmi inventez motive pentru care să mă simt vinovată, atunci te voi învinovăți și pe tine pentru toate lucrurile care merg prost în viața mea.

În schimb, dacă practic iertarea și recunoștința pentru ceea ce sunt, ceea ce am și ceea ce vreau sa fac, înseamnă că mă iubesc suficient de mult pentru a fi responsabilă pentru propria mea viață.

Iubirea de sine nu este egoism, ci un mod de a învăța să iubesc și în afara mea. Un exercițiu. Nu aș putea avea o relație de cuplu atât de frumoasă dacă nu aș avea o relație frumoasa și armonioasa cu mine în primul rând.

Iubirea de sine înseamnă cunoaștere de sine. Și cu cât mă cunosc mai profund, cu atât îmi dau seama că pot găsi și mai multe motive pentru care să mă iubesc. Se spune că trebuie să îți iubești aproapele ca pe tine.

Tu cu ce măsura te iubești?

Psiholog Aura Bogdan