Așa cum am mai zis într-un alt articol, cel mai greu lucru mi se pare să faci o relație de cuplu să treacă proba rezistenței în timp. Și nu oricum, ci matur, păstrând iubirea, identitatea fiecărui partener, unicitatea lui, zona fiecăruia de confort și libertate. Mă uit în jurul meu și mă întreb ce anume are fiecare cuplu special și ce îl face să fie unic? Ce anume îl deosebește de alt cuplu? Cum se face că același lucru poate face un cuplu puternic, în timp ce, pe altul îl poate eroda? Îmi doresc ca în viața asta, să pot găsi raspunsuri măcar la o parte din întrebările ce mă provoacă.

Astăzi, imaginația mea este cea care mă provoacă. Priveam de la depărtare diverse cupluri și îmi imaginam că sunt mașini. Unele merg încet, sunt serioase și fac puțin zgomot. Altele sunt mai rapide, mai zgomotoase și vopsite în culori vesele. Dar cele care îmi atrag cel mai mult atenția, sunt cele care au pilot automat.

Când zic pilot automat mă refer la faptul că, cei doi parteneri sunt conduși de mințile lor subconștiente, care înregistrează și redau același pattern la infinit. Nimic nu mai este nou, totul este într-o mare masură previzibil, partenerii nu mai sunt conștienți și implicați direct în relație. Finalul? Unul dintre parteneri poate scoate pilotul automat sau cuplul poate suferi un accident.

Există câteva semne care pot da de gandit unui cuplu, că se află pe pilot automat. Petreci mult timp la locul de muncă în defavoarea familiei. Vrei să te asiguri că familia ta are tot ce îi trebuie: mâncare, haine, confort, vacanțe, educație de calitate. Singurul moment care te face să acorzi atenție familiei este acela în care un membru al familiei are probleme.

Indiferent de relația pe care o ai sau de anii petrecuți împreună, păreți două entități diferite. Deși relația de cuplu presupune muncă în echipă și păstrarea echilibrată a spațiului fiecărui partener, spuneți din ce în ce mai rar “noi”. Este ciudat cum “Noi” de la începutul relației se transformă ușor, ușor în “Eu” sau “El/Ea”. Este mai placut să crești împreună cu cineva decât singur.

O doză mică de rutină  este mereu binevenită pentru că te ajută să iei lucrurile mai ușor, să te simți în siguranță și confortabil în propria intimitate. Dar când toată relația de cuplu devine o rutină, atunci ea se află pe pilot automat.

Ce poți face? Caută noi metode de a o face mai interesantă. Ieși din cutiuța ta confortabilă, trăiește prezentul și experimentează un alt “noi”.

Momentele rare sau absente de comunicare îți pot pune relația pe pilot automat. Partenerul de viață îți este mai mult coleg de apartament, nu mai schimbi gânduri, opinii și sentimente cu el și în afară de creșterea copiilor sau vreo activitate comună nu vă mai leagă nimic. Momentele în care vă consultați cu privire la luarea deciziilor sunt și ele o raritate și iei prezența partenerului ca fiind un drept deja câștigat pentru care nu mai trebuie să faci nimic.

Trage aer în piept și gândește- te la momentele în care relația ta se află pe pilot automat. Ce emoții experimentezi? Relația de cuplu și partenerul de viață nu ne sunt date doar pentru că suntem noi draguți. Nu ne aparțin. Presupun conștientizare, apreciere, muncă în echipă și mai ales trăirea lui “acum si aici”.

Afla mai multe: https://aurabogdan.ro/portfolio-items/terapie_cuplu/.

Psiholog Aura Bogdan