Cu toții experimentăm perioade de stres și modificări de dispoziție. Cu toate acestea, sunt anumite momente când trebuie să apelăm la cineva specializat pentru că nu este doar o problemă trecătoare, ci o dificultate reală. Dar cum știi că, un anumit specialist este mai potrivit pentru tine sau că școala în care s-a format corespunde nevoii tale? Indiferent de orientare, consilierii sau psihoterapeuții au câteva caracteristici comune.

  1. Un terapeut încurajează, dă feed-back și comunică. Discuția pe care o ai cu terapeutul tău este diferită de cea pe care o ai cu un prieten apropiat, acesta având școala și competențele necesare. Este învățat să practice o ascultare activă, să încurajeze căutarea de sine a clientului și să ofere feed-back pentru fiecare pas necesar schimbării. Și mai mult, vrea sa știe de la tine când ceva nu funcționează sau când un obiectiv te pune într-o situație dificilă.
  1. O terapie potrivită înseamnă o alianță terapeutică puternică. Ea este cea mai importantă resursă și de multe ori este mai importantă decât CV-ul specialistului în sine. Empatia terapeutică ajută procesul prin tratarea ta ca personalitate, individ, suflet unic și irepetabil. Este abilitatea terapeutului de a se pune în locul tău pentru a-ți putea înțelege sentimentele, gândurile și valorile, făcându-te să te simți înțeles și acceptat.
  1. Un terapeut implicat va ține întotdeauna cont de valorile și credințele tale. Se va ghida după principiul acceptării și nu al judecării. Nu va încerca să te schimbe pentru că așa crede el că este bine pentru tine, ci doar pentru că tu vei cere explicit acest lucru. Tu, și nu terapeutul, vei lua deciziile necesare vieții tale. El îți poate oferi doar instrumentele necesare.
  1. Un bun terapeut te va pune în prim plan, se va centra pe tine și va stabili reguli clare de confidențialitate și de relaționare. Oferirea unui cadru cald, de încredere și siguranță stă la baza alianței terapeutice. Pentru că terapia presupune sinceritate și deschidere din partea ta, confidențialitatea venită din partea terapeutului ține de codul său etic.
  1. Un bun terapeut își continuă studiile. Este mereu la curent cu cercetările din domeniu, își îmbunătățește tehnicile și își actualizează instrumentele. Aș menționa și faptul că are propriul lui terapeut, pentru că este un om cu propriile sale frământări și căutări.

Terapia poate depinde și de alți factori, dar cercetările arată că acestea sunt cele mai importante elemente de care trebuie să ții cont pentru a obține rezultatele dorite. Atâta timp cât ești conștient, ca și client, de ele, poți hotărî care este cel mai bun tratament si cel mai bun terapeut pentru tine.

Psiholog Aura Bogdan.